Дали тешката индустрија може да се потпре на соларната енергија?

Декарбонизацијата на тешката индустрија е еден од најголемите предизвици кога станува збор за борбата против климатските промени, бидејќи овој сектор троши огромни количества енергија, а за тоа употребата на фосилни горива се уште е најисплатлива.

Индустрискиот сектор е одговорен за една четвртина од емисиите на стакленички гасови, поради што е неопходно да се развијат нови материјали и процеси кои ќе бидат еколошки прифатливи, а истовремено и економски конкурентни на јагленот, велат експертите од Центарот за стратешки и меѓународни студии. .

Токму швајцарските истражувачи открија нов еколошки извор на топлинска енергија со користење на сончевата енергија за генерирање на над 1.000 °C, што е неопходно за топење на челик, производство на цемент и други цели.

Емилијано Касати, истражувачки лидер на Федералниот институт за технологија во Цирих, вели дека нивниот концепт користи синтетички кварц за да ја долови сончевата енергија.

Истражувачите изградија соларни приемници кои концентрираат и генерираат топлина користејќи илјадници огледала за да го следат сонцето. Уредот за термичко заробување се состои од синтетичка кварцна прачка на која е прикачен непроѕирен силиконски диск како апсорбер на енергија. Кога го изложиле уредот на енергетски флукс еквивалентен на светлината што доаѓа од 136 сонца, апсорберната плоча достигнала 1.050 °C, додека другиот крај на кварцната прачка останал на 600 °C.

„Претходните истражувања успеаја да го покажат ефектот на термичко зафаќање само до 170°C. Нашето истражување покажа дека сончевото термално зафаќање работи не само на ниски температури, туку и многу над 1.000°C. Ова е клучно бидејќи го покажува неговиот потенцијал за индустриски апликации во реалниот свет“, рече Касати.

Тој додава дека треба да ја декарбонизираме енергијата воопшто ако сакаме да се справиме со климатските промени.

„Луѓето имаат тенденција да мислат на електричната енергија само како енергија, но всушност, околу половина од енергијата се користи во форма на топлина“, додаде Касати.

Студијата за неговиот концепт беше објавена во списанието Device, со цел да се демонстрира потенцијалот на чиста енергија во индустриите кои бараат фосилни горива.

Редакција Трн

АКТУЕЛНО

Поврзани објави