Светот оди кон два теравати соларна енергија до крајот на годината

Минатата година беше година за соларна енергија, бидејќи глобално беа додадени 447 GW нови соларни електрани – речиси двојно повеќе од 239 GW додадени во 2022 година, соопшти здружението SolarPower Europe.

Вкупниот соларен капацитет во светот достигна 1,6 TW во 2023 година, а SolarPower Europe предвидува дека светот ќе достигне два теравати соларна енергија до крајот на оваа година.

Соларната енергија развива најбрзо од сите обновливи извори на енергија, со 78 проценти од новите капацитети за ОИЕ во светот во 2023 година. Новите соларни постројки од 2023 година би можеле да ја покријат годишната потрошувачка на електрична енергија на Шведска, Холандија, Белгија, Финска, Чешка, Австрија, Португалија и Грција заедно.

Здружението наведува дека во 2010 година глобалниот соларен пазар бил само четири отсто од денешниот, а до 2028 година светот би можел да додава по еден терават соларни централи секоја година.

Меѓутоа, проблемот е што земјите во развој не се доволно вклучени во изградбата на соларни централи.

Имено, 80 проценти од новите инсталации се концентрирани во само 10 земји – Кина, САД, Бразил, Германија, Индија, Шпанија, Јапонија, Италија, Австралија и Холандија. Иако бројот на земји кои додаваат најмалку еден гигават соларни инсталации годишно се зголеми минатата година, меѓу нив нема многу земји во развој.

Според извештајот на Меѓународната агенција за енергија, потрошувачката на чиста енергија во економиите во развој и земјите во развој претставува само 15 отсто од вкупните инвестиции за чиста енергија ширум светот. Потребни се 12 трилиони долари за да се исполни целта за тројно зголемување на обновливите извори на енергија до 2030 година, а сончевата енергија има потенцијал да исполни половина од оваа цел.

Кина – неприкосновен шампион на сончевата енергија

Минатата година Кина додаде 253 GW соларни инсталации, што е 57 отсто од вкупниот соларен капацитет инсталиран во 2023 година. Покрај тоа, Кина додаде толку соларна енергија за само една година колку што светот ќе додаде во 2022 година.

„Кина продолжува да го поставува темпото за глобална соларна транзиција. Но, за да ги одржиме живи 1,5 степени Целзиусови, поважно е од кога било да останеме обединети како индустрија. Ниту една земја или компанија не може сама да ја постигне оваа цел. Треба да работиме заедно за да изградиме нови пазари со неискористен потенцијал, да создадеме фер и еластични синџири на снабдување и да додадеме огромни суми на финансирање за да им помогнеме на соларната енергија да ја води енергетската транзиција“, рече Соња Данлоп, извршен директор на Глобалниот соларен совет.

АКТУЕЛНО

Поврзани објави