Овој вирус краде пари од банкомати – и е 99 отсто успешен

На сцената на сајбер криминалот се појави нов вид на малициозен софтвер кој ги таргетира европските банкомати – EU ATM Malware, а неговата ефикасност е 99 проценти.

Продавачот тврди дека ефективноста е 99% на европските банкомати и до 60% на банкоматите во други земји.

Според извештаите на медиумите, продавачот тврди дека малициозниот софтвер може да генерира до 30.000 долари по банкомат. Злонамерниот софтвер се нуди со месечна претплата и почетна претплата, плус дел од профитот од успешните џекпот. Таканаречениот џекпот се случува кога на компјутерот на банкоматот е инсталиран злонамерен софтвер, често преку USB стик.

Злонамерниот софтвер може да се инфилтрира во машини направени од неколку водечки производители, како што се Diebold Nixdorf, Hyosung, Oki, Bank of America, NCR, GRG и Hitachi. Ако ова е вистина, влијанието врз банкарскиот сектор може да биде катастрофално.

Експертите претпоставуваат дека овој софтвер се базира на XFS, стандард кој обезбедува заеднички API за управување со различни внатрешни модули на банкомати.

„Во текот на годините на безбедносната анализа на банкоматите, развивме голем број алатки за тестирање на ранливоста на банкоматите за повлекување готовина. Првата од нив е напишана пред повеќе од 10 години. Оваа алатка, со мали измени, сè уште работи на најновите верзии на оперативни системи, без оглед на платформата (NCR, Diebold, Hyosung итн.) Тоа ни овозможува да ги покажеме слабостите и недостатоците на банкоматите што доведуваат до нивно празнење Всушност, доставувањето готовина може да биде целосно автоматизирано до сите пари е повлечена, освен физичкото дејствие на вадење на банкнотите од банкоматот“, објави Касперски.

Имено, софтверот е специјално прилагоден за европски уреди. Но, сепак посочуваат дека тоа не значи дека банкоматите надвор од ЕУ се безбедни.

 

АКТУЕЛНО

Поврзани објави