Превенцијата од климатските промени до 2050 година ќе чини 6 трилијарди долари!

Во текот на изминатите 12 месеци, просечната глобална температура беше за 1,63 °C повисока од прединдустриските нивоа. Научниците велат дека тоа го загрозува животот на планетата. Климатските промени се почесто ги покажуваат своите заби. Мај беше 12-ти последователен месец во кој Земјата забележа рекордни температури, а летово се очекуваат повеќе топлотни бранови.

Според Службата за климатски промени Коперник на ЕУ, минатиот месец вкупните глобални температури биле 1,52 °C над историските просеци и го означиле најтоплиот мај што некогаш бил забележан. Во текот на месецот беа забележани температури кои дури предизвикуваа и смртни случаи, од една до друга страна на светот.

Климатските промени ги влошуваат ефектите од екстремните временски настани, бидејќи во текот на изминатите 12 месеци глобалната просечна температура беше за 1,63 Целзиусови степени повисока од прединдустриските нивоа и над прагот од 1,5 Целзиусови степени што научниците велат дека го загрозува животот на планетата.

„Шокантно е, но не и изненадувачки што ја достигнавме оваа серија од 12 месеци“, рече директорот на Коперник, Карло Буонтемпо.

Со месечните температури кои се приближуваат до 2 степени Целзиусови, студија на Институтот за истражување на климатските влијанија во Потсдам (ПИК) во Германија предупредува дека зголемувањето на температурите потенцијално би можело да намали 17% од глобалниот БДП до 2050 година, во износ од неверојатни 38 трилиони американски долари годишно.

„Светското население е посиромашно отколку што би било без климатските промени“, изјави за Ројтерс истражувачот на климатските податоци на ПИК, Леони Венц, еден од авторите на студијата, додавајќи дека политиките за заштита на климата ја чинат глобалната економија многу помалку отколку ако планетата се остави на нејзина сопствени уреди.

Во извештајот се проценува дека мерките за ограничување на глобалното затоплување на нивоа во рамките на два Целзиусови степени над прединдустриските температури до 2050 година ќе чинат 6 трилиони долари – или 1/6 од потенцијалната штета, пишува То Вима.

АКТУЕЛНО

Поврзани објави