Денот на планетата Земја се фокусира на напорите за зачувување

Се одбележува Денот на планетата Земја, кој повеќе од 50 години се фокусира на чистиот воздух и вода, адресирање на загадувањето и залагање за зачувување.

Американскиот сенатор Гејлорд Нелсон го предводеше создавањето на Денот на планетата Земја во април 1970 година, барајќи да одржи серија наставни часови низ целата земја слични на оние што се одржуваат во многу универзитетски кампуси во спротивставување на Виетнамската војна.

Работата на Нелсон дојде во време на зголемување на свеста за животната средина, што беше помогнато од работата во 1960-тите, како што е книгата на авторката Рејчел Карсон „Тивка пролет“.

Успехот на првиот Ден на планетата Земја помогна да се поттикнат усвојувањето на два значајни закони за животна средина на САД – Законот за чист воздух и Законот за чиста вода.

Обединетите нации во 2009 година го воспоставија Меѓународниот ден на мајката Земја, кој се одржа на истиот датум. Резолуцијата со која се утврдува почитувањето вели дека „за да се постигне правична рамнотежа меѓу економските, социјалните и еколошките потреби на сегашните и идните генерации, неопходно е да се промовира хармонија со природата и Земјата“.

Одбележувањето на Денот на планетата Земја вклучува настани како што се волонтерски расчистувања во природни области.

Американскиот претседател Џо Бајден во прокламацијата рече дека „изградбата на позелена, поодржлива планета“ никогаш не била поитна, наведувајќи ги климатските промени како „егзистенцијална криза на нашето време“.

„Уништувањето на шумите, губењето на природата, токсичните хемикалии и загадувањето со пластика, исто така, продолжуваат да го загрозуваат нашиот воздух, земја и води, загрозувајќи го нашето здравје, другите видови и екосистеми“, рече Бајден.

„Нашите постапки се важни и заедно можеме да ја заштитиме нашата планета и нашата иднина“, додаде Бајден.

Извор : Гласот на Америка

АКТУЕЛНО

Поврзани објави